A LITTLE SOMETHING

June 30, 2015

Aku Rasa Aku Bakal Jadi Anak Durhaka

Aku ingat bila nak kawen nanti, mende paling masalah part aku nak mengadap bakal in laws. 

Sebab aku tak pernah pandai nak masak bagi orang gemuk. sebab aku ta pernah pandai nak borak dengan orang tua amek hati puji puji cantik macam farisha and cidot buat. Ever! 

Ghupeghupenya, masalah terbesar sekarang apak sendiri. Aku ada rasa macam drama melayu dah ni. Tiap kali bukak topik kawen je, mata dah bergenang. Hati berdebor debor. Either kau nak lawan atau diam. Either way pon I will not satisfied and feel win. 


May 29, 2015

Holiday Start in 3 2 1

I am officially unemployed. 

Happy and stressful at the same time. 

Bahagia sebab macam da tinggal all the bullshit behind..eventho I am looking forward to be with them, but yeah...to extend just for another one month, macam tak sanggup je nak hadap. I rather do nothing and stay home then do nothing and stay in the office. 

Stress sebab I need the money la lahanat. Nak kawen acane tak kerja ni. :( Hailo hailo. Positifkan diri. Ada rezeki nanti. Sabar. Sabar. 

Setakat ni bersepah apply kerja tapi baru sekali pegi interview. Stress sampai migraine forever. A freaking major migraine sampai taleh bukak mata. 

So..what's next?

Misi pertama, balik Kuantan, panjat bukit. 
Misi kedua, pegi kelas jahit.
Misi ketiga, jahit baju raya sendiri. Miahaha. 
Misi keempat, buat kuih raya.
Misi berterusan, hilangkan lemak tepu dan dapatkan badan bikini sebelum September. 

Dan semua misi ini akan diteruskan selagi ta dapat kerja. 

May 28, 2015

Perangai

Aku ada satu perangai, bila beli barang, sayang nak guna.

Kalau beli makanan, Aku take time to open and eat those because it will finish eventually and I know I won't buy them anytime soon or bende tu susah dapat.

Kalau beli kasut lagi la sayang nak pakai, nanti kotor. Sobs. Tapi kasut tu diguna untuk kaki, of course la kena pakai. Aku baru lepas borong 4 pasang kasut. Lepas tu Aku redha pakai selipar jamban padahal ta reti pakai selipar sebab sayang nak pakai barang baru.

Aku suka tengok dia cantik je bungkus dalam pastik. Tapi kalau food nanti expired. Demit.

Aku tatau lah ni memang perangai buruk aku atau memang perempuan ada gene macam ni. Haha.

May 8, 2015

Ironi

I live in low cost flat which is sangat skeptikal dengan surrounding kotor. But alhamdulillah, kotor dia bukan tahap busuk hancing muntah bersepah sampah sarap tahap naik tangga pon terjingkit jingkit geli nak pijak lantai. Yarkkkkkeee.

But..

How irony it can be when the most clean and wangi is Indian house? To the one yang kita selalu macam tahan nafas sebab oh-well-bau-bunga-india-tu-kan-kuat-gila tapi bersih. I pass through three Malay house and three Indian house every single day. Rumah sebelah aku ni melayu. A family. Pengasuh budak. Dia punya bersih tahap budak budak ni tak berani langsung nak buah sepah. Main pon sopan santun je. And then pass another two doors Malay jugak. Tapi. Slippers bersepah. Bau pon...aduhhh. Lepas tu another three family Indian house. Bersih doh. Kilat kilat lagi lantai. The auntie selalu duduk termenung kat luar tengok dunia. Cucu dia pon siap berguling guling main kat luar. Kadang-kadang excited menyambut aku balik kerja. Kalau jenguk tengok dalam rumah, simple je perabot. And kemas. Bersih. Ade satu hari tu, aku lalu dia tengah mop lantai koridor kat luar tu. Aku dah serba salah nak pijak. Shit betul. Tapi auntie senyum je suruh lalu. Tapi rajin nya siap mop woi. Aku nak sapu rumah pon bercinta woi.

Haila. Malu sendiri. Kita kutuk orang busuk ni, da cek bau ketiak sendiri? Kita kutuk orang kotor, dah cek bulu sendiri tak? Setahun duduk sini tak pernah pon sapu depan rumah. Sebab. Malas. Hahahahha. So keep it clean baby.

Tips malas. Jangan buat sampah kalau malas buang sampah. Aku pernah lah sampai tahap sanggup kebulur sebab malas basuh pinggan lepas makan. Kakakaka. Malas bungkus makanan bawak balik sebab nanti kena buang sampah. Got it?

April 19, 2015

Pancaroba

Hari paling penuh pancaroba adalah hari nak kena balik keyel.

Kena cakap gudbye dekat food sedap.

Kena explain kat Ammi yang Alee hantar pegi bus stop.

Kena sakat tiap kali nak naik bus.

Kena tunggu taxi.

Kena panjat tangga.

Kena amek mood na tido sebab oh-well-tiga-hari-tidur-atas-tilam-sedap-kot.

Kena ready mental esok keje.

Lapa.

Hmmpphh.

April 17, 2015

Keje Kontrak

Kontrak tak sampai sebulan lagi nak habis.

Projek dengan gov tatau lagi dapat ke tidak. Tapi aku dengan selumber badak tade pulak cari kerja baru.

Ikut instinct macam dapat je projek. So automatically my contract will continue. Hailoh hailoh.

Tapi bila abah tanya sambung ke tidak, he said "kalau ta dapat, balik buat marketing dengan BSA" .

Okay terus scroll jobstreet. Ciskek. Memang tidak la keje bawah ayahanda. Baik aku sambung buat MBA kat California dari balik keje Kuantan. Kompem kompem tak kawen tahun depan kalau keje Kuantan.

March 30, 2015

Paling Agung

Paling ohsem bila tengah masak, bau dia naik hingga ke tulang sum sum perut bergetar lapo.

Paling agung, bila kau masak menjadi pastu kawan kau makan sampai habis.

Agung.

Okay boleh kawen. Kahkah.

Powered by Blogger.