A LITTLE SOMETHING

May 8, 2015

Ironi

I live in low cost flat which is sangat skeptikal dengan surrounding kotor. But alhamdulillah, kotor dia bukan tahap busuk hancing muntah bersepah sampah sarap tahap naik tangga pon terjingkit jingkit geli nak pijak lantai. Yarkkkkkeee.

But..

How irony it can be when the most clean and wangi is Indian house? To the one yang kita selalu macam tahan nafas sebab oh-well-bau-bunga-india-tu-kan-kuat-gila tapi bersih. I pass through three Malay house and three Indian house every single day. Rumah sebelah aku ni melayu. A family. Pengasuh budak. Dia punya bersih tahap budak budak ni tak berani langsung nak buah sepah. Main pon sopan santun je. And then pass another two doors Malay jugak. Tapi. Slippers bersepah. Bau pon...aduhhh. Lepas tu another three family Indian house. Bersih doh. Kilat kilat lagi lantai. The auntie selalu duduk termenung kat luar tengok dunia. Cucu dia pon siap berguling guling main kat luar. Kadang-kadang excited menyambut aku balik kerja. Kalau jenguk tengok dalam rumah, simple je perabot. And kemas. Bersih. Ade satu hari tu, aku lalu dia tengah mop lantai koridor kat luar tu. Aku dah serba salah nak pijak. Shit betul. Tapi auntie senyum je suruh lalu. Tapi rajin nya siap mop woi. Aku nak sapu rumah pon bercinta woi.

Haila. Malu sendiri. Kita kutuk orang busuk ni, da cek bau ketiak sendiri? Kita kutuk orang kotor, dah cek bulu sendiri tak? Setahun duduk sini tak pernah pon sapu depan rumah. Sebab. Malas. Hahahahha. So keep it clean baby.

Tips malas. Jangan buat sampah kalau malas buang sampah. Aku pernah lah sampai tahap sanggup kebulur sebab malas basuh pinggan lepas makan. Kakakaka. Malas bungkus makanan bawak balik sebab nanti kena buang sampah. Got it?

April 19, 2015

Pancaroba

Hari paling penuh pancaroba adalah hari nak kena balik keyel.

Kena cakap gudbye dekat food sedap.

Kena explain kat Ammi yang Alee hantar pegi bus stop.

Kena sakat tiap kali nak naik bus.

Kena tunggu taxi.

Kena panjat tangga.

Kena amek mood na tido sebab oh-well-tiga-hari-tidur-atas-tilam-sedap-kot.

Kena ready mental esok keje.

Lapa.

Hmmpphh.

April 17, 2015

Keje Kontrak

Kontrak tak sampai sebulan lagi nak habis.

Projek dengan gov tatau lagi dapat ke tidak. Tapi aku dengan selumber badak tade pulak cari kerja baru.

Ikut instinct macam dapat je projek. So automatically my contract will continue. Hailoh hailoh.

Tapi bila abah tanya sambung ke tidak, he said "kalau ta dapat, balik buat marketing dengan BSA" .

Okay terus scroll jobstreet. Ciskek. Memang tidak la keje bawah ayahanda. Baik aku sambung buat MBA kat California dari balik keje Kuantan. Kompem kompem tak kawen tahun depan kalau keje Kuantan.

March 30, 2015

Paling Agung

Paling ohsem bila tengah masak, bau dia naik hingga ke tulang sum sum perut bergetar lapo.

Paling agung, bila kau masak menjadi pastu kawan kau makan sampai habis.

Agung.

Okay boleh kawen. Kahkah.

March 28, 2015

Money

Juggling over your permanent work, your own business and your part time job ain't easy.

You are at one point just want to stay under your blanket and do nothing but you have to wake up and face the world.

Why?

Cz you need money to survive.

March 2, 2015

Lima bulang

Kalau pregnant ni, perut da acacah nak nampak. Tapi na buat cemana, ikut kan kalau, babi pon boleh terbang.

Lima bulan dah tukar kerja, tapi tak jugak terer speaking British accent. Tiap tiap minggu tetap nak balik kuantan. Tetap pilih kebulur dari masak sendiri. Tetap tade saving nak kawen. Luls.

Bila lah nak besar ni fawah.

February 18, 2015

February

Because everyone is married or in process of having one.

All I can say is,

Stop asking "bila kau pulak?"

Duhh.

Kalau sampai turn aku, sampai la kan? Rilek. Kau buat aku kira hari bila nak kawen which I don't even have a date yet. Stress do. Padahal tade pape pun.

Orang cakap, "kawen sedap dowh"

Babe. Kalau ta sedap, orang ta gedik gedik la nak kawen. Kan?

K. Emo.

Powered by Blogger.