A LITTLE SOMETHING

August 18, 2015

Doa

Orang cakap doa tu mujarab. Doa doa doa. 

Tapi kalau apak kau pangkah doa kau, patut ke tidak kepala kau menggelegak? 

Aku rasa ta lama mana dah nak jadi peristiwa Tanggang versi moden ni. 


August 9, 2015

This is a gambling

If I quit everything and follow your lead, will you once let me decide on my future? 

because it's ME who is going wake up every morning and face this not YOU. 

This is a gambling and gambling is for the winner. 

I'll take the risk. 

July 25, 2015

Sod Ba Ro

Sebulan, eh ke dah dua bulan? Tapi dua kali cycle gaji aku missed so kira dua la kan. 

Abah da senyap tade dah nak tarik anakanda masuk office dia. Tapi mende lain pulak dia dok point out. *facepalm* Hati aku membuak-buak je nak melawan tapi sedar diri, ni lah banker aku paling agung. Duduk pon duduk rumah dia. Sobs. 

Hari hari doa semoga dipermudahkan segala jenis urusan. Dari bab nak cari kerja sampai la bab melembutkan hati ongtue bab kawen. Doa hati kita lembut lembut penuh kesabaran macam perempuan melayu terakhir jugak. 

Kadang-kadang give up jugak but surrender does not mean you can settle your problem ayy? 

June 30, 2015

Aku Rasa Aku Bakal Jadi Anak Durhaka

Aku ingat bila nak kawen nanti, mende paling masalah part aku nak mengadap bakal in laws. 

Sebab aku tak pernah pandai nak masak bagi orang gemuk. sebab aku ta pernah pandai nak borak dengan orang tua amek hati puji puji cantik macam farisha and cidot buat. Ever! 

Ghupeghupenya, masalah terbesar sekarang apak sendiri. Aku ada rasa macam drama melayu dah ni. Tiap kali bukak topik kawen je, mata dah bergenang. Hati berdebor debor. Either kau nak lawan atau diam. Either way pon I will not satisfied and feel win. 


May 29, 2015

Holiday Start in 3 2 1

I am officially unemployed. 

Happy and stressful at the same time. 

Bahagia sebab macam da tinggal all the bullshit behind..eventho I am looking forward to be with them, but yeah...to extend just for another one month, macam tak sanggup je nak hadap. I rather do nothing and stay home then do nothing and stay in the office. 

Stress sebab I need the money la lahanat. Nak kawen acane tak kerja ni. :( Hailo hailo. Positifkan diri. Ada rezeki nanti. Sabar. Sabar. 

Setakat ni bersepah apply kerja tapi baru sekali pegi interview. Stress sampai migraine forever. A freaking major migraine sampai taleh bukak mata. 

So..what's next?

Misi pertama, balik Kuantan, panjat bukit. 
Misi kedua, pegi kelas jahit.
Misi ketiga, jahit baju raya sendiri. Miahaha. 
Misi keempat, buat kuih raya.
Misi berterusan, hilangkan lemak tepu dan dapatkan badan bikini sebelum September. 

Dan semua misi ini akan diteruskan selagi ta dapat kerja. 

May 28, 2015

Perangai

Aku ada satu perangai, bila beli barang, sayang nak guna.

Kalau beli makanan, Aku take time to open and eat those because it will finish eventually and I know I won't buy them anytime soon or bende tu susah dapat.

Kalau beli kasut lagi la sayang nak pakai, nanti kotor. Sobs. Tapi kasut tu diguna untuk kaki, of course la kena pakai. Aku baru lepas borong 4 pasang kasut. Lepas tu Aku redha pakai selipar jamban padahal ta reti pakai selipar sebab sayang nak pakai barang baru.

Aku suka tengok dia cantik je bungkus dalam pastik. Tapi kalau food nanti expired. Demit.

Aku tatau lah ni memang perangai buruk aku atau memang perempuan ada gene macam ni. Haha.

May 8, 2015

Ironi

I live in low cost flat which is sangat skeptikal dengan surrounding kotor. But alhamdulillah, kotor dia bukan tahap busuk hancing muntah bersepah sampah sarap tahap naik tangga pon terjingkit jingkit geli nak pijak lantai. Yarkkkkkeee.

But..

How irony it can be when the most clean and wangi is Indian house? To the one yang kita selalu macam tahan nafas sebab oh-well-bau-bunga-india-tu-kan-kuat-gila tapi bersih. I pass through three Malay house and three Indian house every single day. Rumah sebelah aku ni melayu. A family. Pengasuh budak. Dia punya bersih tahap budak budak ni tak berani langsung nak buah sepah. Main pon sopan santun je. And then pass another two doors Malay jugak. Tapi. Slippers bersepah. Bau pon...aduhhh. Lepas tu another three family Indian house. Bersih doh. Kilat kilat lagi lantai. The auntie selalu duduk termenung kat luar tengok dunia. Cucu dia pon siap berguling guling main kat luar. Kadang-kadang excited menyambut aku balik kerja. Kalau jenguk tengok dalam rumah, simple je perabot. And kemas. Bersih. Ade satu hari tu, aku lalu dia tengah mop lantai koridor kat luar tu. Aku dah serba salah nak pijak. Shit betul. Tapi auntie senyum je suruh lalu. Tapi rajin nya siap mop woi. Aku nak sapu rumah pon bercinta woi.

Haila. Malu sendiri. Kita kutuk orang busuk ni, da cek bau ketiak sendiri? Kita kutuk orang kotor, dah cek bulu sendiri tak? Setahun duduk sini tak pernah pon sapu depan rumah. Sebab. Malas. Hahahahha. So keep it clean baby.

Tips malas. Jangan buat sampah kalau malas buang sampah. Aku pernah lah sampai tahap sanggup kebulur sebab malas basuh pinggan lepas makan. Kakakaka. Malas bungkus makanan bawak balik sebab nanti kena buang sampah. Got it?

Powered by Blogger.