March 25, 2014

Heartbreak

Speechless.

Can't even imagine if I've got someone related to me in that plane.

Sedihnya Ya rabb.

Al-Fatihah

February 28, 2014

Panorama Hill, Sg lembing.

Alkisahnya, aku da bosan kat Kuantan ni tade aktiviti. Asyik keluar masuk ECM tu sampai tatau nak buat apa. Habis semua movie da tengok. Sampai la ada orang dok hentam cakap aku tak larat panjat bukit. Setakat bukit pelindung tu, tak cukup extreme katanya.

Dah lama sebenarnya tergila gila kan view Panorama Hill bila Google image dia. Tapi, terpaksa ku pendamkan hasrat kerana sesekor bukan kaki memanjat.

First time pergi, aci redah. Tak tahu jalan. Sesat. Suppose took us around 40  minutes, top. But we reached kaki bukit around 8. Almost one hour and half. Siap jumpa muzium dan jambatan gantung yang femes tu.

Masa start nak panjat tu, aku tengok tangga, aku dah sentap. Tingginya woi. Macam ta sampai je.

Baru sepuluh minit naik, aku dah diam. Mengah. Orang sebelah da sengih. Masuk minit ke lima belas, aku dah berhenti. Masa tu dalam hati da kutuk diri sendiri.

Nak dekat sejam kot baru sampai peak. Tu pun dah kena tarik, kena tolak. Peluh menjejes tayah cakap. Feeling dia sama macam mula mula naik Broga dulu. Rasa nak tumbang, nak muntah, semua ada. Tiap kali selisih dengan dengan orang yang turun, semua cakap, "dah nak sampai dah". Penipu je semua tuuuuuuuuu.

Tapi, bila da sampai, memang aku melompat tak kira siapa. I've made it kot! For god sake. Naik tangga lagi mencabar dari hiking ikut denai cam tu. Ketor rasa lemak lemak peha.

Puas hati bila sampai. Serius.

Cita cita nak kejar matahari pulak nanti. Kena datang awal. Pukul 7 kena ada kat atas dah. Masa tu matahari da start nak naik. Aku yang dekat kaki bukit ni pun da menjerit tengok betapa cantiknya matahari naik, kalau dah sampai atas masa tu, tatau ah cemana tahap kagum.

Haa. Ada satu tempat dekat jambatan nak pergi Sg Jin tu, ada kedai makan. Pi makan mee jawa dia. Terboikkkkkkkk.

February 19, 2014

Makin tua.

Kawan aku pernah cakap

"kau dah 25 nanti kau tahu la feeling bila semua orang tanya kau bila-nak-kahwin kind of questions"

Dan,

At this age, I have to admit it,

Semak sampai rasa tanak keluar rumah jumpa orang pun!

Just because all your friends getting married this year.

Dan,

Bila kau umur 25, kau single pun masalah. Kau ada bf tapi tanak kawen lagi pun masalah. Sebab semorang menggeletis nak kau kawen. Zzz.

December 20, 2013

Impian

"nak tahu tak?"
"amende?"
"impian I sebelum habis tahun 2013"
"amende?"
"nak cubit your mole."
"what the...... "

Lekas lekas tutup mulut.
Dan suara gelak setan berkumandang.

Tepuk dahi.
Macam ni punya impian pon ada ke?

December 3, 2013

Papito

Abah main main rambut aku.

"Panjangnya rambut kakak"
"Memang pun"
"Kena potong ni"
"I sayang duit nak potong rambut. Nanti mesti gatal nak buat treatment sekali"
"Meh abah potong"
"Tamau! " geleng kepala sesungguh hati
"6 inci ni nak kena potong" dia genggam rambut dan letak takat mana rambut aku akan tinggal lepas kena potong.
"Gila ape. Bapak banyak."

Aku terus blah dari dia.

Nak potong seinci pon kemain aku berkira dengan stylist tu. Nak suruh potong enam inci? Memang tak laaaa.

October 3, 2013

End of September

Told you.

Good thing is bound to happen in September.

Mula-mula, birthday abah.

Pastu convoy+road trip dengan kuantan family pergi KL. Tiga biji kereta tau tak. Gara-gara nak tengok Yuna ngan pergi Matta Fair punya pasal. Dah la plan pukul 9 gerak, pukul 11 baru masuk kete. Hanif kat KL siap boleh ronda KLCC belikan kitorang coklat. Habis tengok Yuna-yang-super-ohsem-cantik-gila-babeng, lepak Publika. tempat biasa kalau datang KL, wajib datang sini nak pekena lasagna. Tapi sedih, sebab malam tu tade lasagna. Sobs. Tapi, tapi, rupa-rupanya, budak budak ni bergabung dengan Elly ngan Paan buat surprise birthday aku. Wuwuwuwuwuwu. Seminggu awal tu. Memang betul surprise aa citer dia. Dapat red velvet whisk yang sedap sanngattttttt. Okay leleh ayaq liuq cheq dok terbayang kek memalam buta nih.

Bila balik kuantan, semorang da lembik. Besok masuk kerja, sekor sekor lemau. Seminggu pulun, buat kerja kaw kaw. Tiap petang kena paksa pergi jogging sebab ade marathon on 22 Sept. KENA PAKSA DIRI lari pusing satu tasik. Plus, rutin hujung minggu panjat bukit da kene kacau dok pi KL. Kalau minggu lepas pi KL sebab Yuna, minggu kedua pi kenduri kahwen pulak! Aku ni, kalau pergi KL, memang objektif perjalanan sepanjang di KL tu, MAKAN. Segala ape yang tade kat Kuantan, wajib dilunaskan semasa di KL. Balik Kuantan pon lambat sebab pergi singgah beli makanan. Senonoh sangat perangai kau ni perempuan.

Masa minggu kedua ni jugak aa, Izzat na fly UK dah. Izzat sebagai satu satu manusia dalam gengkuantan yang ada kat Kuantan, yang teman aku kat sini, bila dia na fly, terasa kosong wey hati ni. sedihhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh. Dan demi memujuk hati yang lara, harus lah pegi dinner together-gether. MAKAN lagi. Esok tu, Izzat jemput MAKAN dekat rumah dia pulak.

Lepas tu, minggu ketiga, marathon bersama lelaki lelaki perkasa. Citer dia, wajib la aku kene tinggal kan. So, aku pon ikot belakang bontot amoi paling mantap sekali. Orang kata, semangat nak berlari tu kena ada. Haha. Lepas berlari 10km, balik rumah, siap siap pergi kenduri kahwin. KENDURI = MAKAN. Sia-sia kan lari jauh jauh lepas tu pi makan. ta cukup makan kat kenduri, pi sambung makan dessert dekat Kula Cakes. First dessert house in Kuantan I think. Cool and cozy place to chill out sambil gemukkan badan.

Minggu terakhir bulan September, pon ade kenduri kawen jugak lagi. Plus with, adik kesayangan balik dari Tangkak. Haruslah aku menunaikan perut monster sang Adik yang teringin na makan itu ini. Dia cuti 5 hari. 5 hari aku ikot perut dia nak makan ape. Bahagia betul tengok perut memboyot sampai pakai dress serupa orang mengandung perut ni haaa. Buruk benor ghupenya.

Habis cerita bulan Sembilan aku.

Konklusinya di sini, kita dapat lihat, makanan itu sahaja cukup untuk membahagiakan aku. Ptuih. Senang betul nak buat aku bahagia sebenarnya.